|
|
|
La Fontaine: A holló meg a róka
Holló úr ült a fatetőn
Csőrébe sajt volt, jókora,
S kit a jóillat csalt oda,
A róka szólt hízelkedőn:
"Á, jónapot, te drága holló!
Mi szép vagy! nincsen is hozzád hasonló!
Nem tódítok, de hogyha hangod
Olyan, mint rajtad ez a toll, ó
Akkor a madarak között első a rangod."
A holló erre rendkívül ... |
|
|
|
|
|
|
|
Romhányi József: A róka és a holló
Fenn csücsült a holló a dús hársfa ágán,
csőrében jó nagy sajt, fogyasztásra várván.
Arra kószált búsan a ravaszdi róka,
Ki nem jutott sajthoz fagyosszentek óta.
Hogy a fára nézett, elszállt komor kedve,
felujjongva tört fel mohó gyomornedv... |
|
|
|
|
|
|
|
|
A friss sajtok sajátossága, hogy azonnal fogyaszthatók, sőt célszerű is őket minél hamarabb megenni
Az oltóanyagok révén létrejövő sajtfélék forradalmasították a táplálkozást. A világ talán leghíresebb sajtja, a rokfort egy véletlen felfedezés eredményeképpen jött létre. A legenda szerint egy pásztorfiú egy barlangban helyezte el túrószerű sajtból álló uzsonnáját, ... |
|
|
|
|
|
|
|
A rák haladása
Egy nagyszerű fóka rámordult a rákra:
- Ne haladjon hátra,
hisz nem jut előbbre soha,
kinek vissza van az oda.
Ám a ráknak, mi tagadás,
visszásnak tűnt ez a tanács.
Azt értette belőle,
szégyenszemre hátráljon meg előre.
De kevéssel előbb úgy gondolta aztán,
más kárát tanulná meg a saját hasznán,
hogyha maga... |
|
|
|
|
|
|
|
|
A DÉLSZLÁV KONYHA
A TIÚPIKUS DÉLSZÁL ÉTELEK A BIRKA , BAROMFIHÚSBÓL ÉS HALBÓL KÉSZULNEK .NAGYON SOK GYUMOLCSOT ÉS HUVELYEST FOGYSZTANAK,FOLEG TÉLEN SZINTE MINDENNAP . EROSEN FIZSEREZETTEK AZ ÉTELEIK.
A FRANCIA KONYHA
A FRANCIA KONYHA ÉTELEI FOLEG VAJJAL VAGY NOVÉNYI EREDETU ZSÍRRA... |
|
|
|
|
|
|
|
Romhányi József: A róka és a holló (téma és variációk)
Róka és a holló,
Megírta Aesopus
Mindannyiunk előtt ismerős ez opus.
Mégis elismétlem e témát pár szóval,
Majd megtoldom néhány variációval.
A téma
Fenn csücsült a holló a dús hársfa ágán,
csőrében jó nagy sajt, fogyasztásra várván.
Arra kószált búsan a rav... |
|
|
|
|
|
|
|
...s
Sáfrány
-színű ételt enni, vagy ilyen emberrel találkozni: betegség. (1759.)
Sajt
ha nagyon szagos: betegség. Friss sajt: egészség és szerencse. Szép juhászné sajtja: kívánság. Régi sajt: tömlöc.
Sajtosbolt: jegyez találkozást egy régi ismerőssel. Sajtot adni ajándékba férfinak: asszonynak megszerelmesedést jegyez. Sajtot venni:... |
|
|
|
|
|
|
|
Iraki húsos gombóc
A főtt és hámozott burgonyát áttörjük és tojással, liszttel, sóval, törött borssal elkészítjük a tésztát. Közben a szokásos módon báránypörköltet készítünk, amelyet pépesre vágunk.
A kinyújtott burgonyás tésztát akkora kockákra vágjuk, hogy a közepére helyezhessük a húspépet, és gombócokat formázhassunk. A gombócokat lobogva forró sós ... |
|
|
|
|
|
|
|
Romhányi József
A róka és a holló (téma és variációk)
Róka és a holló,
Megírta Aesopus
Mindannyiunk előtt ismerős ez opus.
Mégis elismétlem e témát pár szóval,
Majd megtoldom néhány variációval.
A téma
Fenn csücsült a holló a dús hársfa ágán,
csőrében jó nagy sajt, fogyasztásra várván. |... |
|
|
|
|
|
|
|
......életegerem rágcsált előre,
és átrágta a sajt-sorsot,
ami adatott...
majszolt és csak majszolt, ahogy szokás
és ha lyukat talált, fogta
arra oldalgott
tova, könnyű utat lustán válogatva,
gondolva "végtelen lesz a
sajtom-sajtja ott" -
és itt van az a fránya mostoha
most, a mostom, sajt-sorsom
vége, lyukadot... |
|
|
|
|
|
|
|
Portugália kalauz II.
Magdi - 2008.12.10
Két fő jellemzőjét vélem felfedezni az itteni étkeknek... 1. Hús hússal, hal hallal 2. Fűszer? MI AZ?????
Ha már egyszer úgy alakul az ember élete, hogy idegen helyre vetődik, nagyon hamar meg kell ismerkedjen a helyi étkekkel.
Ami itt van: Hal, minden mennyiségben. Az ember kimegy a piacra, egy olyan n... |
|
|
|
|
|
|
|
A róka és a holló./Aesopus/
/Variációk./
1.változat.
Fenn csücsült a holló a dús hársfa ágán,
Csőrében jó nagy sajt,fogyasztásra várván.
Arra kószált búsan a ravaszdi róka,
Ki nem jutott sajthoz fagyosszentek óta.
Hogy a fára nézett, elszállt komor kedve
Fellujjongva tör fel mohó gyomornedve.
És szól álnok bájjal:_tollad ó be... |
|
|
|
|
|
|
|
Romhányi József:
Róka és a holló
- variációk
I.
Fenn csücsült a holló,
falt sok pusztadőrit,
annyi maradt mégis,
majd lehúzta csőrit.
Lent a rókánál egy jó nagy ementáli,
de már falánk gyomra kezdett ellenállni.
Hogy látta a hollót ez a megcsömörlött,
- Brr, még egy sajt! - morgott. - Vigye el az ördög!
- Hog... |
|
|
|
|
|
|
|
Portugália kalauz II.
Magdi - 2008.12.10
Két fő jellemzőjét vélem felfedezni az itteni étkeknek... 1. Hús hússal, hal hallal 2. Fűszer? MI AZ?????
Ha már egyszer úgy alakul az ember élete, hogy idegen helyre vetődik, nagyon hamar meg kell ismerkedjen a helyi étkekkel.
Ami itt van: Hal, minden mennyiségben. Az ember kimegy a piacra, egy olyan n... |
|
|
|
|
|
|
|
Romhányi József:
A róka és a holló
(variációk)
Fenn csücsült a holló,
falt sok pusztadőrit,
annyi maradt mégis,
majd lehúzta csőrit.
Lent a rókánál egy jó nagy ementáli,
de már falánk gyomra kezdett ellenállni.
Hogy látta a hollót ez a megcsömörlött,
- Brr, még egy sajt! - morgott. - Vigye el az ördög!
- Hogy v... |
|
|
|
|
|
|
|
Romhányi József
A róka és a holló (téma és variációk)
Róka és a holló,
Megírta Aesopus
Mindannyiunk előtt ismerős ez opus.
Mégis elismétlem e témát pár szóval,
Majd megtoldom néhány variációval.
A téma
Fenn csücsült a holló a dús hársfa ágán,
csőrében jó nagy sajt, fogyasztásra várván.
Arra kószált búsan a ravaszdi... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Holló úr ült a fatetőn
Csőrébe sajt volt, jókora,
S kit a jóillat csalt oda,
A róka szólt hízelkedőn:
"Á, jónapot, te drága holló!
Mi szép vagy! nincsen is hozzád hasonló!
Nem tódítok, de hogyha hangod
Olyan, mint rajtad ez a toll, ó
Akkor a madarak között első a rangod."
A holló erre rendkívül örül,
Torkán egy hangot köszörül... |
|
|
|
|
|
|
|
Mérgező adalékanyagok - megdöbbentő következményekkel
Allergia, emésztési gondok, hiperaktivitás, migrén - hogy csak egypár példát említsünk. A címke pedig nem árul el semmit.
"Foszfát a kolbászban, cisztein a zsemlében, édesítők, színezők, tartósítók az italokban - a szakirodalom 7500 körüli preparátumot és adalékot sorol fel, és legtöbbjükről nem... |
|
|
|
|
|
|
|
Sajtok házilag....
Külföldön ismét egyre divatosabb az otthoni sajtkészítés
A szükséges felszereléseken kívül a hozzávalókat is komplett, kis csomagban rendelhetik meg a vállalkozó kedvűek. Aki azonban nem vágyik profi felszerelésre, egy nagyobb edénynyel, egy hőmérővel, s egy szitával is bátran nekivághat a kísérletezésnek, hiszen az oltó... |
|
|
|
|
|
|
|
Olaszországgal kapcsolatban gasztronómiai szempontból talán Toszkánától várjuk a legtöbbet. Hiszen a lankás domboldalakon álló udvarházakhoz fűződő regényekben a főhősök nagyon hamar egy olyan gaszrtokánaánban találják magukat, hogy soha többet nem kívánnak hazatéri, csak főzni, főzni és főzni.
... |
|
|
|
|
|