Belépés
A holló meg a róka
La Fontaine: A holló meg a róka

Holló úr ült a fatetőn
Csőrébe sajt volt, jókora,
S kit a jóillat csalt oda,
A róka szólt hízelkedőn:
"Á, jónapot, te drága holló!
Mi szép vagy! nincsen is hozzád hasonló!
Nem tódítok, de hogyha hangod
Olyan, mint rajtad ez a toll, ó
Akkor a madarak között első a rangod."
A holló erre rendkívül ...
A róka és a holló


Romhányi József: A róka és a holló

Fenn csücsült a holló a dús hársfa ágán,
csőrében jó nagy sajt, fogyasztásra várván.
Arra kószált búsan a ravaszdi róka,
Ki nem jutott sajthoz fagyosszentek óta.
Hogy a fára nézett, elszállt komor kedve,
felujjongva tört fel mohó gyomornedv...
Sajtot mindenkinek!
A friss sajtok sajátossága, hogy azonnal fogyaszthatók, sőt célszerű is őket minél hamarabb megenni


Az oltóanyagok révén létrejövő sajtfélék forradalmasították a táplálkozást. A világ talán leghíresebb sajtja, a rokfort egy véletlen felfedezés eredményeképpen jött létre. A legenda szerint egy pásztorfiú egy barlangban helyezte el túrószerű sajtból álló uzsonnáját, ...
Romhányi versek
A rák haladása
Egy nagyszerű fóka rámordult a rákra:
- Ne haladjon hátra,
hisz nem jut előbbre soha,
kinek vissza van az oda.
Ám a ráknak, mi tagadás,
visszásnak tűnt ez a tanács.
Azt értette belőle,
szégyenszemre hátráljon meg előre.
De kevéssel előbb úgy gondolta aztán,
más kárát tanulná meg a saját hasznán,
hogyha maga...
Nemzetek konyhája
A DÉLSZLÁV KONYHA
A TIÚPIKUS DÉLSZÁL ÉTELEK A BIRKA , BAROMFIHÚSBÓL ÉS HALBÓL KÉSZULNEK .NAGYON SOK GYUMOLCSOT ÉS HUVELYEST FOGYSZTANAK,FOLEG TÉLEN SZINTE MINDENNAP . EROSEN FIZSEREZETTEK AZ ÉTELEIK.

A FRANCIA KONYHA
A FRANCIA KONYHA ÉTELEI FOLEG VAJJAL VAGY NOVÉNYI EREDETU ZSÍRRA...
a róka és a holló
Romhányi József: A róka és a holló (téma és variációk)

Róka és a holló,
Megírta Aesopus
Mindannyiunk előtt ismerős ez opus.
Mégis elismétlem e témát pár szóval,
Majd megtoldom néhány variációval.

A téma

Fenn csücsült a holló a dús hársfa ágán,
csőrében jó nagy sajt, fogyasztásra várván.
Arra kószált búsan a rav...
s
...s

Sáfrány
-színű ételt enni, vagy ilyen emberrel találkozni: betegség. (1759.)

Sajt
ha nagyon szagos: betegség. Friss sajt: egészség és szerencse. Szép juhászné sajtja: kívánság. Régi sajt: tömlöc.

Sajtosbolt: jegyez találkozást egy régi ismerőssel. Sajtot adni ajándékba férfinak: asszonynak megszerelmesedést jegyez. Sajtot venni:...
Arab etelek
Iraki húsos gombóc

A főtt és hámozott burgonyát áttörjük és tojással, liszttel, sóval, törött borssal elkészítjük a tésztát. Közben a szokásos módon báránypörköltet készítünk, amelyet pépesre vágunk.

A kinyújtott burgonyás tésztát akkora kockákra vágjuk, hogy a közepére helyezhessük a húspépet, és gombócokat formázhassunk. A gombócokat lobogva forró sós ...
A róka és a holló (téma és
Romhányi József

A róka és a holló (téma és variációk)


Róka és a holló,
Megírta Aesopus
Mindannyiunk előtt ismerős ez opus.
Mégis elismétlem e témát pár szóval,
Majd megtoldom néhány variációval.


A téma


Fenn csücsült a holló a dús hársfa ágán,
csőrében jó nagy sajt, fogyasztásra várván. |...
sajt sors egyebek
......életegerem rágcsált előre,
és átrágta a sajt-sorsot,
ami adatott...

majszolt és csak majszolt, ahogy szokás
és ha lyukat talált, fogta
arra oldalgott

tova, könnyű utat lustán válogatva,
gondolva "végtelen lesz a
sajtom-sajtja ott" -

és itt van az a fránya mostoha
most, a mostom, sajt-sorsom
vége, lyukadot...
Portugália kalauz II.
Portugália kalauz II.
Magdi - 2008.12.10

Két fő jellemzőjét vélem felfedezni az itteni étkeknek... 1. Hús hússal, hal hallal 2. Fűszer? MI AZ?????

Ha már egyszer úgy alakul az ember élete, hogy idegen helyre vetődik, nagyon hamar meg kell ismerkedjen a helyi étkekkel.

Ami itt van: Hal, minden mennyiségben. Az ember kimegy a piacra, egy olyan n...
Aesopus:A róka és a holló
A róka és a holló./Aesopus/

/Variációk./
1.változat.

Fenn csücsült a holló a dús hársfa ágán,
Csőrében jó nagy sajt,fogyasztásra várván.
Arra kószált búsan a ravaszdi róka,
Ki nem jutott sajthoz fagyosszentek óta.
Hogy a fára nézett, elszállt komor kedve
Fellujjongva tör fel mohó gyomornedve.
És szól álnok bájjal:_tollad ó be...
Róka és a holló (variációk)
Romhányi József:
Róka és a holló

- variációk

I.
Fenn csücsült a holló,
falt sok pusztadőrit,
annyi maradt mégis,
majd lehúzta csőrit.
Lent a rókánál egy jó nagy ementáli,
de már falánk gyomra kezdett ellenállni.
Hogy látta a hollót ez a megcsömörlött,
- Brr, még egy sajt! - morgott. - Vigye el az ördög!
- Hog...
Portugália kalauz II.
Portugália kalauz II.
Magdi - 2008.12.10

Két fő jellemzőjét vélem felfedezni az itteni étkeknek... 1. Hús hússal, hal hallal 2. Fűszer? MI AZ?????

Ha már egyszer úgy alakul az ember élete, hogy idegen helyre vetődik, nagyon hamar meg kell ismerkedjen a helyi étkekkel.

Ami itt van: Hal, minden mennyiségben. Az ember kimegy a piacra, egy olyan n...
Fenn csücsült a holló,
Romhányi József:
A róka és a holló
(variációk)

Fenn csücsült a holló,
falt sok pusztadőrit,
annyi maradt mégis,
majd lehúzta csőrit.
Lent a rókánál egy jó nagy ementáli,
de már falánk gyomra kezdett ellenállni.
Hogy látta a hollót ez a megcsömörlött,
- Brr, még egy sajt! - morgott. - Vigye el az ördög!
- Hogy v...
A róka és a holló (téma és
Romhányi József
A róka és a holló (téma és variációk)

Róka és a holló,
Megírta Aesopus
Mindannyiunk előtt ismerős ez opus.
Mégis elismétlem e témát pár szóval,
Majd megtoldom néhány variációval.

A téma

Fenn csücsült a holló a dús hársfa ágán,
csőrében jó nagy sajt, fogyasztásra várván.
Arra kószált búsan a ravaszdi...
La Fontaine:A holló meg a róka
...
Holló úr ült a fatetőn
Csőrébe sajt volt, jókora,
S kit a jóillat csalt oda,
A róka szólt hízelkedőn:
"Á, jónapot, te drága holló!
Mi szép vagy! nincsen is hozzád hasonló!
Nem tódítok, de hogyha hangod
Olyan, mint rajtad ez a toll, ó
Akkor a madarak között első a rangod."
A holló erre rendkívül örül,
Torkán egy hangot köszörül...
Megdöbbentő következmények
Mérgező adalékanyagok - megdöbbentő következményekkel

Allergia, emésztési gondok, hiperaktivitás, migrén - hogy csak egypár példát említsünk. A címke pedig nem árul el semmit.

"Foszfát a kolbászban, cisztein a zsemlében, édesítők, színezők, tartósítók az italokban - a szakirodalom 7500 körüli preparátumot és adalékot sorol fel, és legtöbbjükről nem...
Sajtkészités házilag.....
Sajtok házilag....

Külföldön ismét egyre divatosabb az otthoni sajtkészítés

A szükséges felszereléseken kívül a hozzávalókat is komplett, kis csomagban rendelhetik meg a vállalkozó kedvűek. Aki azonban nem vágyik profi felszerelésre, egy nagyobb edénynyel, egy hőmérővel, s egy szitával is bátran nekivághat a kísérletezésnek, hiszen az oltó...
Megunhatatlan olasz ízek
Olaszországgal kapcsolatban gasztronómiai szempontból talán Toszkánától várjuk a legtöbbet. Hiszen a lankás domboldalakon álló udvarházakhoz fűződő regényekben a főhősök nagyon hamar egy olyan gaszrtokánaánban találják magukat, hogy soha többet nem kívánnak hazatéri, csak főzni, főzni és főzni.

...
1 2 3 4 
Címkék: Romhányi József, DÉLSZLÁV KONYHA, TIÚPIKUS DÉLSZÁL ÉTELEK BIRKA, BAROMFIHÚSBÓL ÉS HALBÓL KÉSZULNEK, NAGYON SOK GYUMOLCSOT ÉS HUVELYEST FOGYSZTANAK, FOLEG TÉLEN SZINTE MINDENNAP, EROSEN FIZSEREZETTEK AZ ÉTELEIK, FRANCIA KONYHA, FRANCIA KONYHA ÉTELEI FOLEG VAJJAL VAGY NOVÉNYI EREDETU ZSÍRRA, Megírta Aesopus, jóillat csalt, róka szólt, madarak között, holló erre, ravaszdi róka, fára nézett, friss sajtok, oltóanyagok révén, világ talán, véletlen felfedezés, legenda szerint, barlangban helyezte, nagyszerű fóka, saját hasznán, régi ismerőssel, szokásos módon, kinyújtott burgonyás, közepére helyezhessük, gombócokat lobogva, itteni étkeknek, ember élete, helyi étkekkel, ember kimegy, hangot köszörül, címke pedig, italokban &#8211, szakirodalom 7500, otthoni sajtkészítés, szükséges felszereléseken, vállalkozó kedvűek, nagyobb edénynyel, lankás domboldalakon, főhősök nagyon, olyan gaszrtokánaánban, gaszrtokánaánban, felszereléseken, eredményeképpen, báránypörköltet, kísérletezésnek, következmények,
© 2013 TVN.HU Kft.